Kadıköy Söğütlüçeşme’deki viyadük inşası ve çevre düzenlemesine karşı Kadıköy Kent Suçları Takip Ağı’nın çağrısı ile bir araya gelen Kadıköylüler basın açıklaması yaptı.
Açıklamada, “Söğütlüçeşme’de AVM istemiyoruz”, “Söğütlüçeşme istasyon, Haydarpaşa gardır”, “Sermaye defol Kadıköy halkındır” “Yasa dışı inşaat durdurulsun” sloganları atıldı.
Basın açıklamasını Murat Hiçbezmez okudu. 11 Nisan’da bilirkişi keşfi yapılacağını hatırlatan Hiçbezmez şunları söyledi: “Ağustos ayında açılan davaya 8 ay sonra bilirkişi keşfi yapılabiliyor. Bu da ancak avukatların ısrarlı takibi ile oluyor. Hukuk süreçlerinin her zaman bu kadar yavaş yürümediğini aynı projenin diğer aşamaları gösteriyor bizlere.”
Kent Suçları Takip Ağı olarak projenin takipçisi olacaklarını vurgulayan Hiçbezmez, “Söğütlüçeşme’de yapılan proje neresinden bakarsanız bakın uygunsuzdur. Kamu kaynaklarını bir takım şirketler yararına kullanan, deprem güvenliği açısından riskli, yeşil alanı yok eden, ulaşımı kötüleştirecek ve yerel esnafı zora sokacak olan bu projenin durdurulması için direnmeye devam edeceğiz” dedi.
“SÖĞÜTLÜÇEŞME İSTASYON, HAYDARPAŞA GAR”
Söğütlüçeşme’de her şeye rağmen bu hukuksuz proje sürdüğünü, depremin bile durduramadığını söyleyen Fulya Girginer, “Hepimizi perişan eden deprem bile onları durduramıyor, gece gündüz demeden çalışıyorlar. Adeta kansere çare bulmak üzerelermiş gibi veya depremde can kurtarırlarmış gibi bir gayretle bu garabeti ilerletiyorlar.
Projenin sorgulanması karşısında da devlet, hukuk, şirketler hep birlikte el ele büyük bir gayretle karşı duruyorlar. Halkın itirazı var! Onlar istediğinde 1 ayda karar çıkarabildikleri davada 8 ayda ancak bilirkişi keşfi tarihi alınabildi” ifadelerini kullandı.
Ardından söz alan Halide Başaran ise, “Kadıköy’ün bu güzel bölgesinde planlanan bir şeyler olduğu belliydi. Ağaçlar kesildi. Sonradan anladık ki Fıratcan İnşaat Kadıköy Söğütlüçeşme’de tartışmalara neden olacak AVM yapıp Gar’ı buraya taşımaya çalışıyorlarmış. Oysa burası istasyon, Haydarpaşa gar. Biz bunlaın peşini bırakmayacağız” dedi.
“ÇED’LER ŞİRKETLERİN PROJE TANITIM DOSYASI HALİNE GELDİ”
Ardından söz alan Çevre Mühendisleri Odasından Ömür Yaşayan, “Yıllarca bilime, tekniğe, doğaya düşman bir AKP iktidarı ie karşı karşıyayız. Yasa ve yönetmelikleri patronların çıkarları doğrultusunda kullandıkları için çevre ve halk sağlığı sorunları ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu 20 yıllık iktidarına ve daha öncesine baktığımızda bir sürü hukuksuz proje ile karşı karşıya kaldık” ifadelerini kullandı.
Çevresel Etki Değerlendirmesinin nasıl kazanıldığını hatırlatan Yaşayan, “Projelerin çevresel etkilerin değerlendirmek için oluşturulan raporları şirketlerin proje tanıtım dosyası haline nasıl getirdiklerini de gördük” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)