İsrail’de bir müzeyi ziyaret eden dört yaşındaki bir çocuk, 3 bin 500 yıllık bir vazoyu kazara parçaladı.
3500 yıllık vazo paramparça oldu
Hayfa’daki Hecht Müzesi, BBC’ye yaptığı açıklamada, çanak çömleğin MÖ 2200 ile 1500 yılları arasındaki Tunç Çağı’na ait olduğunu ve çok sağlam olduğu için nadir bir eser olduğunu söyledi.
Müze, arkeolojik buluntuların “engelsiz” bir şekilde sergilenmesinin “özel bir çekicilik” olduğuna inandığından, camsız olarak müzenin girişinin yakınında sergilenmişti.
Çocuğun babası Alex, oğlunun “içinde ne olduğunu merak ettiği için” “vazoyu hafifçe çektiğini” ve bunun üzerine vazonun düştüğünü söyledi.
Alex ayrıca oğlunu parçalanmış vazonun yanında görünce “şok olduğunu” ve ilk başta “Bunu yapan benim çocuğum değil” diye düşündüğünü söyledi.
Ancak çocuğu sakinleştirdikten sonra güvenlik görevlisiyle konuştuğunu anlatan Alex, şunları kaydetti:
Hecht Müzesi, birkaç gün önce yaşanan olayın ardından çocuğun ailesiyle birlikte sergiye tekrar davet edilerek organize bir geziye çıkarıldığını bildirdi.
Müzeden Lihi Laszlo BBC’ye yaptığı açıklamada, “Sergilenen eşyalara kasıtlı olarak zarar verilen durumlar var ve bu tür vakalar, polis de dahil olmak üzere büyük bir ciddiyetle ele alınıyor.” dedi.
“Ancak bu durumda durum böyle değildi. Vazo müzeyi ziyaret eden küçük bir çocuk tarafından kazara hasar gördü ve buna göre müdahale edilecek.”
Ayrıca, küpün restorasyonu için bir koruma uzmanı görevlendirildi ve küp “kısa bir süre içinde” yerine geri konulacak.
Çocuğun babası Alex, vazonun restore edildiğini görünce “rahatlayacaklarını” ancak “artık aynı eşya olmayacağı için” “üzgün olduklarını” söyledi.
Müze, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Mümkün olduğunca eserlerin bariyerler veya cam duvarlar olmadan sergilendiğini” söyledi.
Müze, “nadir rastlanan bu olaya rağmen” bu geleneği sürdürmeyi amaçladığını söyledi.
Vazo sağlam bir şekilde bulunmuştu
Vazonun başlangıçta şarap ve zeytinyağı gibi yerel malzemelerin taşınması için kullanılması amaçlanmıştı.
İncil’deki Kral Davut ve Kral Süleyman dönemlerinden önceye dayanır ve Akdeniz’in doğu kıyısındaki Kenan bölgesinin karakteristiğidir.
Müze, arkeolojik kazılarda bulunan benzer çanak çömlek parçalarının genellikle kırık veya eksik halde bulunduğunu, bu nedenle bu sağlam çömleğin keşfedildiğinde “etkileyici bir buluntu” olduğunu belirtti.
Hecht Müzesi, İsrail’in kuzeyindeki Hayfa Üniversitesi arazisinde yer alıyor ve arkeoloji ve sanat eserlerini topluyor.
Turizm Tatil Seyahat öneriyor: Pompeiopolis Antik Kenti’nde önemli buluş
Afrika’da yaygınlaşmaya başlayan Maymun çiçeği salgını hakkında Sağlık Bakanlığı önemli bilgiler verdi.