
Teksas’ın batısında, kızamık nedeniyle hayatını kaybeden çocukların sayısı ikiye yükseldi. Hayatını kaybeden son çocuğun aşısız olduğu ve bilinen bir sağlık sorununun bulunmadığı belirtildi.
UMC Sağlık Sistemi yetkilisi Aaron Davis, “Bu acı olay, aşının hayati önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Kızamık, özellikle aşısız bireylerde ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor” açıklamasında bulundu.
Teksas’ta salgın genişliyor
Salgının merkezi haline gelen Teksas’ta vaka sayısı 480’i aştı. Geçen hafta 420 olarak açıklanan sayı, sadece birkaç gün içinde keskin bir artış gösterdi. Teksas’taki salgının çevre eyaletlere de sıçradığı belirtiliyor.
ABD genelindeki kızamık vaka sayısı 600’ü geçerek son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Uzmanlar, bu artışı aşı karşıtlığına bağlıyor.
Kennedy’nin sessizliği eleştiri topluyor
ABD Sağlık Bakanı Robert F. Kennedy Jr., salgınla mücadelede geç kaldığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Daha önce kızamık için “olağan bir durum” yorumunu yapan Kennedy, art arda gelen can kayıplarının ardından sessizliğini bozdu.
Teksas’a giderek ailelerle bir araya gelen Kennedy, “Topluluğa destek olmak ve yerel sağlık otoriteleriyle işbirliğini güçlendirmek için buradayım” dedi.
Bakanlık, yeni bir ekip oluşturarak bölgeye aşı ve tıbbi malzeme desteği sağlamak üzere harekete geçtiğini bildirdi.
Kızamık aşısı hayat kurtarıyor
Uzmanlar, kızamığa karşı en etkili korumanın MMR (kızamık, kabakulak, kızamıkçık) aşısı olduğunu hatırlatıyor. İki doz aşı, hastalığa karşı %97 oranında koruma sağlıyor.
Sürü bağışıklığı için toplumun %95’inin aşılanması gerektiği belirtiliyor. Ancak salgının merkezindeki dini cemaatlerde aşı oranları bu seviyenin oldukça altında.
Vitamin A kullanımı tartışma yarattı
Bakan Kennedy’nin alternatif tedavi olarak öne çıkardığı A vitamini kullanımı da tartışmalara neden oldu.
Teksas’taki Covenant Children’s Hospital, yanlış dozaj nedeniyle vitamin zehirlenmesi vakalarıyla karşılaştıklarını bildirdi. Uzmanlar, A vitamini desteğinin yalnızca doktor kontrolünde verilmesi gerektiğini vurguluyor.